sobota, 29 marca 2014

Racuchy z owocami

Cześć! Właśnie wróciłem z I edycji festiwalu kulinarnego „Zasmakuj w Sosnowcu”. Relację, swoje odczucia i zdjęcia postaram się zamieścić jutro, a teraz coś na osłodę… a mianowicie, przepis na racuszki z owocami. Przyznam się, że inspiracji nabrałem na jednym ze stoisk na festiwalu :)






Składniki:
·           Ok. 2 szklanki mąki pszennej                        
·         2 jajka
·         Łyżeczka proszku do pieczenia
·         2 łyżeczki cukru waniliowego
·         1 mały jogurt naturalny
·         1 banan, pół dużego jabłka
          oraz dużych truskawek
·         Cukier kryształ do smaku
·         Skórka z cytryny dla aromatu
·         Olej do smażenia
·         Tabliczka gorzkiej czekolady
     i cukier puder do dekoracji

Rozdzielamy żółtka od białek. Następnie rozcieramy żółtka z cukrem waniliowym, dodajemy wcześniej przesianą mąkę oraz jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i powoli łączymy z przygotowanym ciastem. Na końcu dosypujemy proszek do pieczenia oraz cukier( wedle gustu).
Owoce:
- banana kroimy w plasterki, po czym rozdrabniamy widelcem
-jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach
- truskawki kroimy w małe kostki.


Ciasto dzielimy na 3 części (każde do oddzielnej miski), tak, aby powstały 3 rodzaje racuchów (z jabłkiem, bananem oraz truskawkami). Smażymy formując małe placuszki, do zarumienienia, z każdej strony. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na końcu, nasz deser polewamy wcześniej przygotowaną czekoladą i posypujemy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz