czwartek, 17 kwietnia 2014

Zapiekanka z białą kiełbasą na kaszy jaglanej ;)

Przepis, którym teraz chcielibyśmy się z wami podzielić, patrząc na ilość składników wygląda może na czasochłonny i drogi. Ale tak na prawdę jest to danie bardzo łatwe w wykonaniu, tanie, a co najważniejsze smaczne, a dzięki kaszy jaglanej chyba też zdrowe :D ?!.

Składniki:
·         3-4 kiełbaski białe
·         1,5 szklanki kaszy jaglanej
·         Połowa dużej papryki czerwonej
·         1 duży pomidor lub 2 średniej wielkości
·         Ser żółty tarty 20 dag
·         Połowa dużej cebuli
·         Przyprawy suszone: u nas było to: oregano, zioła prowansalskie, curry, papryka czerwona i szczypta chilli
·         Sól, pieprz
·         Oliwa
Sos pomidorowy:
·         Puszka pomidorów w całości
·         1-2 kromki ciemnego pieczywa
·         Sól, pieprz
·         Troszkę startego żółtego sera
·         Trochę ketchupu 

P.S My robiliśmy to w dość małym naczyniu żaroodpornym, ale to z powodu, że nie wiedzieliśmy, co nam wyjdzie po połączeniu takich składników. Składniki podane powyżej są na naczynie żaroodporne oczywiście większe.

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Gdy zacznie się gotować, czekamy około 3-4 minuty, po czym owijamy garnek w ręcznik i dajemy pod poduszki do łóżka :D metodą naszych babć na 40-45 minut. Wtedy powinna stać się sypka. Cebulę kroimy drobno, a kiełbaski w talarki o grubości ok. 0.5 cm. Przesmażamy wszystko na dobrze rozgrzanej patelni od 3 do 5 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w plastry. Pomidory z puszki wrzucamy do wysokiego naczynia dodajemy pokruszone kromki, starty żółty ser wszystko blendując. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą(lub masłem). Gdy minie 40 minut wyciągamy naszą kaszę i układamy jej warstwę na dnie naczynia o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem. Rozprowadzamy po naczyniu kiełbasę z cebulą, a w następnej kolejności posypujemy startym serem. Można teraz przyprawić ulubionymi przyprawami np. oregano, curry itd. Teraz w naczyniu lądują pomidory wraz z papryką czerwoną, po czym dodajemy kolejną warstwę kaszy jaglanej i niestety my musieliśmy na tym etapie zakończyć nasza „układankę” i wszystko polać sosem, ponieważ mieliśmy za małe i za niskie naczynie do zapiekania :) Ale wy jak najbardziej dalej możecie działać :D. A tak to zapiekankę wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie i posypujemy resztą startego żółtego sera, wkładając jeszcze na jakieś 3-4 minuty, żeby ser ładnie się rozpuścił po całości ;). 



Smacznego !! Jak widać nawet kaszę jaglaną i białą kiełbasę da się połączyć w przepyszne danie :D 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz