niedziela, 23 marca 2014

„Ślimaczki” z ciasta francuskiego (2 wersje)


1 wersja z łososiem
Składniki:
·         Ciasto francuskie - 1 opakowanie
·         1 pomidor
·         Filet z łososia (ok.400 g); świeży lub wędzony
·         Kilka świeżych listków bazylii
·         Łyżka chrzanu w słoiczku
·         2-3 pieczarki
·         Łyżka masła
·         Sól
·         Pieprz
·         Szczypta mielonej papryki
·         1 jajko


Z fileta z łososia usuwamy skórę, jeśli tego akurat wymaga. Następnie kroimy łososia w cienkie plasterki, a pomidora w plastry. Pieczarki obieramy, po czym kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.  Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy z opakowania, smarujemy chrzanem zostawiając wolne brzegi, aby później posmarować je rozmąconym jajkiem. Na cieście układamy plasterki łososia, posypujemy pieczarkami oraz układamy plastry pomidora. Na końcu układamy listki bazylii posypując wszystko  mieloną papryką(ja akurat użyłem ostrej) oraz solą i pieprzem wedle gustu. Zwijamy ciasto w ciasny rulon (pomogłem sobie folią spożywczą), po czym wkładamy do lodówki na ok.30-40 minut. Gdy ciasto, znów się schłodzi kroimy je na mniej więcej 2-3 cm kawałki w poprzek. Następnie układamy farszem do dołu na wysmarowaną blaszkę lub na papier do pieczenia. Na koniec smarujemy ciasto z góry i z boków rozmąconym jajkiem, aby nabrało „rumieńców”.

Sos:
·         Jogurt grecki
·         Zioła prowansalskie
·         Mielona papryka
·         Pieprz ziołowy
·         Suszona bazylia
·         Ząbek czosnku

Do miseczki dajemy 2-3 łyżki stołowe jogurtu greckiego. Dodajemy zioła prowansalskie, mieloną paprykę i bazylię, ale tyle ile uważamy za stosowne. Wyciskamy ząbek czosnku, a następnie równoważymy smak ziołowym pieprzem.


2 wersja z szynką prosciutto
Składniki:
·         Ciasto francuskie - 1 opakowanie
·         Szynka Prosciutto kilka plastrów
·         Kilka świeżych listków bazylii
·         Pół czerwonej średniej papryki
·         10-15 dag żółtego startego sera
·         Sól
·         Pieprz
·         Ketchup
·         1 jajko
·         Zioła prowansalskie


Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy z opakowania, smarujemy tym razem ketchupem, zostawiając wolne brzegi, aby później posmarować je rozmąconym jajkiem. Na naszym cieście układamy plasterki szynki prosciutto oraz kawałki pokrojonej w paski papryki(wedle upodobania). Następnie układamy listki bazylii, wszystko posypując ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i solą do smaku. Na samym końcu posypujemy wszystko startym żółtym serem(w moim przypadku był to wędzony ser, bo akurat taki miałem w lodówce :P ). Zwijamy ciasto w ciasny rulon (pomogłem sobie folią spożywczą) wkładając je tym samym do lodówki na ok.30-40 minut. Po tym czasie kroimy ciasto na mniej więcej 2-3 cm kawałki w poprzek podobnie jak to miało miejsce z łososiowymi ślimakami. Następnie układamy je farszem do dołu na wysmarowaną blaszkę lub na papier do pieczenia. Na koniec smarujemy ciasto z góry i z boków rozmąconym jajkiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz