poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Murzynek prosty i łatwy, a jaki reprezentatywny ! ;)


Dzisiaj wrzucamy przepis na ciasto dość powszechne i wszystkim znane, ale w naszym wykonaniu może konkurować nawet z "Frozen Haute Chocolate" :D


Składniki:
         1 margaryna
·      Pół szklanki mleka lub wody
·      Mniej niż 2 szklanki cukru
·      4 łyżki kakao
·      4 jaja
·      2 szklanki mąki
·      Łyżka proszku do pieczenia
·      30 dag orzechów włoskich
·      Konfitura śliwkowa/ dżem        



Składniki takie jak: mleko, margaryna, cukier oraz kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka, 3-4 łyżki konfitury oraz utarte orzechy (ja skorzystałem z moździerza). Wszystko wymieszać. Po czym delikatnie dodawać ubitą pianę z białek. Można jeszcze dodać troszkę konfitury(wedle gustu), co sprawi, że ciasto, nie będzie w środku suche, tylko z lekką nutą śliwki. Przełożyć ciasto do posypanej bułką tartą blaszki, posypujemy orzechami i pieczemy w temperaturze około 180 stopni C przez mniej więcej 40 minut (u mnie była to opcja z termoobiegiem). Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową, którą wcześniej odlaliśmy. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz