sobota, 12 kwietnia 2014

„Tarta galaretkowa” z bitą śmietaną i karmelizowanymi bananami.

Kolejny eksperyment z galaretkami :)

 


Składniki:
·         1 op. galaretki truskawkowej
·         2 op. galaretek cytrynowych 
·         2 serki homogenizowane(truskawkowe)
·         2 banany
·         ¾ szklanki cukru
·         Sok z połowy cytryny
·         1 bita śmietana



Galaretkę truskawkową przygotowujemy tak, jak pisze z tyłu na opakowaniu ( ja akurat, dałem mniej wody niż było napisane). Gdy zacznie już tężeć i będzie miała konsystencję „galaretkowatą” w ok. 70-80% :D przerzucamy ją do wysokiego naczynia dodając serki homogenizowane i wszystko miksujemy mniej więcej 4 minuty. Przelewamy do foremki na tarte albo tortownice(polecam raczej tortownice, w której można np. wyłożyć spód biszkoptami). Banany myjemy, obieramy i kroimy na plastry(skrapiamy je sokiem z cytryny). Cukier karmelizujemy na patelni, po chwili dodając do niego owoce. Chwilę wszystko smażymy i ściągamy z pieca, dając temu wystygnąć. Banany układamy na warstwie galaretki z serkiem. Następnie rozrabiamy w miseczce galaretki cytrynowe tak jak pisze z tyłu na opakowaniu :P. Czekamy, aż dość mocno przestygną, po czym zalewamy nimi całą formę. Wkładamy do lodówki na jakiś czas. Po zastygnięciu dekorujemy bitą śmietaną i np. wiórkami czekoladowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz