1 wersja z łososiem
Składniki:
·
Ciasto francuskie - 1 opakowanie
·
1 pomidor
·
Filet z łososia (ok.400 g); świeży lub wędzony
·
Kilka świeżych listków bazylii
·
Łyżka chrzanu w słoiczku
·
2-3 pieczarki
·
Łyżka masła
·
Sól
·
Pieprz
·
Szczypta mielonej papryki
·
1 jajko
Z fileta z łososia usuwamy
skórę, jeśli tego akurat wymaga. Następnie kroimy łososia w cienkie plasterki,
a pomidora w plastry. Pieczarki obieramy, po czym kroimy w kostkę i podsmażamy
na maśle. Schłodzone ciasto francuskie
rozwijamy z opakowania, smarujemy chrzanem zostawiając wolne brzegi, aby
później posmarować je rozmąconym jajkiem. Na cieście układamy plasterki
łososia, posypujemy pieczarkami oraz układamy plastry pomidora. Na końcu układamy
listki bazylii posypując wszystko mieloną
papryką(ja akurat użyłem ostrej) oraz solą i pieprzem wedle gustu. Zwijamy
ciasto w ciasny rulon (pomogłem sobie folią spożywczą), po czym wkładamy do
lodówki na ok.30-40 minut. Gdy ciasto, znów się schłodzi kroimy je na mniej
więcej 2-3 cm kawałki w poprzek. Następnie układamy farszem do dołu na
wysmarowaną blaszkę lub na papier do pieczenia. Na koniec smarujemy ciasto z góry
i z boków rozmąconym jajkiem, aby nabrało „rumieńców”.
Sos:
·
Jogurt grecki
·
Zioła prowansalskie
·
Mielona papryka
·
Pieprz ziołowy
·
Suszona bazylia
·
Ząbek czosnku
Do miseczki dajemy 2-3 łyżki stołowe jogurtu greckiego.
Dodajemy zioła prowansalskie, mieloną paprykę i bazylię, ale tyle ile uważamy
za stosowne. Wyciskamy ząbek czosnku, a następnie równoważymy smak ziołowym
pieprzem.
2 wersja z
szynką prosciutto
Składniki:
·
Ciasto francuskie - 1 opakowanie
·
Szynka Prosciutto kilka plastrów
·
Kilka świeżych listków bazylii
·
Pół czerwonej średniej papryki
·
10-15 dag żółtego startego sera
·
Sól
·
Pieprz
·
Ketchup
·
1 jajko
·
Zioła prowansalskie
Schłodzone ciasto francuskie
rozwijamy z opakowania, smarujemy tym razem ketchupem, zostawiając wolne
brzegi, aby później posmarować je rozmąconym jajkiem. Na naszym cieście układamy
plasterki szynki prosciutto oraz kawałki pokrojonej w paski papryki(wedle
upodobania). Następnie układamy listki bazylii, wszystko posypując ziołami
prowansalskimi oraz pieprzem i solą do smaku. Na samym końcu posypujemy
wszystko startym żółtym serem(w moim przypadku był to wędzony ser, bo akurat
taki miałem w lodówce :P ). Zwijamy ciasto w ciasny rulon (pomogłem sobie folią
spożywczą) wkładając je tym samym do lodówki na ok.30-40 minut. Po tym czasie
kroimy ciasto na mniej więcej 2-3 cm kawałki w poprzek podobnie jak to miało
miejsce z łososiowymi ślimakami. Następnie układamy je farszem do dołu na
wysmarowaną blaszkę lub na papier do pieczenia. Na koniec smarujemy ciasto z
góry i z boków rozmąconym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz