sobota, 19 kwietnia 2014

„Jaglany obiad” :D, bo innej nazwy nie wymyśliliśmy :D

Zafascynowani kaszą jaglaną stworzyliśmy obiad, gdzie głównym składnikiem na talerzu była właśnie ona :). Znajdował się tam również łosoś, sałatka z w/w kaszy, brokuły, a wszystko uwiecznił dip śmietanowo-chrzanowy. Co nam wyszło musicie sami ocenić ;).

                                                                                                                   
Szklanka kaszy jaglanej
Kilka plastrów szynki konserwowej
2-3 duże ogórki kiszone
2 jajka ugotowane na twardo
Pół cebuli
Sól, pieprz
Oliwa
Filet z łososia
2-3 jajka do panierki
Papryka mielona ostra
   Brokuły
 2 łyżki śmietany
1 łyżka chrzanu


Sałatka z kaszą jaglaną: Sposób jak ugotować kaszę na sypko znajdziecie oczywiście na naszym blogu, w przepisie „Zapiekanka z białą kiełbasą na kaszy jaglanej”. Przygotowaną już wcześniej kaszę wrzucamy do miski. Szynkę kroimy w drobną kostkę, podobnie jak jajka i ogórki oraz cebulę. Dodajemy do miski, gdzie znajduje się kasza i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.




Łosoś w panierce z kaszy jaglanej: Fileta kroimy, wedle uznania. W głębokim talerzu rozbijamy 2 jajka dodając szczyptę papryki mielonej, a na płaski talerz wsypujemy wcześniej już ugotowaną kaszę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łososia najpierw moczymy w jajku, a potem panierujemy w kaszy i układamy na patelni, smażąc około 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu (Uważajcie kasza czasem potrafi zachować się jak popcorn w mikrofalówce :D). Gdy będzie już gotowy wykładamy go na papierowy ręcznik.
Brokuły: Wrzucamy do wody i gotujemy tak, aby były al’dente. Od zagotowania z 2-3 min. Następnie wyciągamy, hartujemy zimną wodą i dajemy im chwilę odpocząć. Po około 15 min moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni, ale dosłownie moment.

Dip śmietanowo-chrzanowy: Śmietanę i chrzan łączymy w małej miseczce, energicznie mieszając. Doprawiamy pieprzem. My dodaliśmy jeszcze ziół prowansalskich, bo je lubimy :D. 

1 komentarz: