Zafascynowani
kaszą jaglaną stworzyliśmy obiad, gdzie głównym składnikiem na talerzu była
właśnie ona :). Znajdował się tam również
łosoś, sałatka z w/w kaszy, brokuły, a wszystko uwiecznił dip
śmietanowo-chrzanowy. Co nam wyszło musicie sami ocenić ;).
Kilka
plastrów szynki konserwowej
2-3 duże
ogórki kiszone
2 jajka
ugotowane na twardo
Pół
cebuli
Sól,
pieprz
Oliwa
Filet z
łososia
2-3 jajka
do panierki
Papryka
mielona ostra
Brokuły
2 łyżki
śmietany
1 łyżka
chrzanu
Sałatka z kaszą
jaglaną: Sposób jak ugotować kaszę na sypko znajdziecie oczywiście na
naszym blogu, w przepisie „Zapiekanka z białą kiełbasą na kaszy jaglanej”.
Przygotowaną już wcześniej kaszę wrzucamy do miski. Szynkę kroimy w drobną
kostkę, podobnie jak jajka i ogórki oraz cebulę. Dodajemy do miski, gdzie
znajduje się kasza i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Łosoś w
panierce z kaszy jaglanej: Fileta kroimy, wedle uznania. W głębokim talerzu
rozbijamy 2 jajka dodając szczyptę papryki mielonej, a na płaski talerz
wsypujemy wcześniej już ugotowaną kaszę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Łososia
najpierw moczymy w jajku, a potem panierujemy w kaszy i układamy na patelni,
smażąc około 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu (Uważajcie kasza czasem
potrafi zachować się jak popcorn w mikrofalówce :D). Gdy będzie już gotowy
wykładamy go na papierowy ręcznik.
Brokuły:
Wrzucamy do wody i gotujemy tak, aby były al’dente. Od zagotowania z 2-3 min.
Następnie wyciągamy, hartujemy zimną wodą i dajemy im chwilę odpocząć. Po około
15 min moczymy w jajku i smażymy na rozgrzanej patelni, ale dosłownie moment.
Dip
śmietanowo-chrzanowy: Śmietanę i chrzan łączymy w małej miseczce,
energicznie mieszając. Doprawiamy pieprzem. My dodaliśmy jeszcze ziół
prowansalskich, bo je lubimy :D.
Rewelacja. :)
OdpowiedzUsuń