środa, 9 kwietnia 2014

Faszerowana rolada ziemniaczana - danie za "grosze" ;)

Hej wrzucam przepis na baardzo tanią potrawę! nieskomplikowaną w przygotowaniu:P a jaką pyyszną! ;)



Składniki:
Ok. 0,5 kg ziemniaków
     2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
     1 jajko
     1,2 kiełbaski śląskie
     Mała czerwona papryka
     Mała cebula
     Sól, pieprz
     Zioła prowansalskie, tymianek, chili w proszku i kurkuma dla koloru, oliwa

  •  Kiełbaski, cebulę i paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę a następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
  •  Ciasto posypujemy tymiankiem, a potem wyrabiamy podobnie jak na kuleczki ziemniaczane(jak je zrobić napisałem we wcześniejszych postach). Następnie rozciągamy je w dłoniach na placek o średnicy mniej więcej 20-25 cm, po czym układamy na nim wcześniej przesmażone składniki. Posypujemy chilli i pieprzem.
  •        Wszystko delikatnie zwijamy uważając, aby farsz nam nie uciekł. Ostrożnie przekładamy na blaszkę lub wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy je kurkumą i ziołami prowansalskimi
  •     Wkładamy je do piekarnika ustawionego na 180 stopni na mniej więcej 25 min. U mnie była to funkcja termoobiegu, więc i czas pieczenia jest trochę inny….
Sos koperkowo-marchewkowy:  

Składniki:
·         Pęczek koperku
·         300-400 ml wody
·         1-2 średnie marchewki
·         Pół kostki warzywnej
·         2-3 łyżki śmietany 18 %
·         2 kromki ciemnego pieczywa
·         Sól, pieprz

        
         Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pół kostki warzywnej. Gdy kostka się rozpuści, ścieramy do garnka marchewki oraz dodajemy wcześniej umyty i posiekany pęczek koperku. Wszystko chwile gotujemy, doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę(warto pamiętać o tym, że trzeba to robić na bardzo małym ogniu)oraz pokrojone kromki w kostkę. Po 3 minutach ściągamy sos z ognia, a na końcu wszystko blendujemy, dzięki czemu ładnie zgęstnieje i stanie się aksamitny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz