Hej wrzucam przepis na baardzo tanią potrawę! nieskomplikowaną w przygotowaniu:P a jaką pyyszną! ;)
- Kiełbaski, cebulę i paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę a następnie przesmażamy na rozgrzanej patelni. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
- Ciasto posypujemy tymiankiem, a potem wyrabiamy podobnie jak na kuleczki ziemniaczane(jak je zrobić napisałem we wcześniejszych postach). Następnie rozciągamy je w dłoniach na placek o średnicy mniej więcej 20-25 cm, po czym układamy na nim wcześniej przesmażone składniki. Posypujemy chilli i pieprzem.
- Wszystko delikatnie zwijamy uważając, aby farsz nam nie uciekł. Ostrożnie przekładamy na blaszkę lub wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy je kurkumą i ziołami prowansalskimi
- Wkładamy je do piekarnika ustawionego na 180 stopni na mniej więcej 25 min. U mnie była to funkcja termoobiegu, więc i czas pieczenia jest trochę inny….
Sos koperkowo-marchewkowy:
Składniki:
·
Pęczek
koperku
·
300-400
ml wody
·
1-2
średnie marchewki
·
Pół
kostki warzywnej
·
2-3
łyżki śmietany 18 %
·
2 kromki
ciemnego pieczywa
·
Sól,
pieprz
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pół
kostki warzywnej. Gdy kostka się rozpuści, ścieramy do garnka marchewki oraz
dodajemy wcześniej umyty i posiekany pęczek koperku. Wszystko chwile gotujemy, doprawiamy
sola i pieprzem. Następnie dodajemy śmietanę(warto pamiętać o tym, że trzeba to
robić na bardzo małym ogniu)oraz pokrojone kromki w kostkę. Po 3 minutach ściągamy sos z ognia, a
na końcu wszystko blendujemy, dzięki czemu ładnie zgęstnieje i stanie się
aksamitny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz