Przepis, którym
teraz chcielibyśmy się z wami podzielić, patrząc na ilość składników wygląda
może na czasochłonny i drogi. Ale tak na prawdę jest to danie bardzo łatwe w
wykonaniu, tanie, a co najważniejsze smaczne, a dzięki kaszy jaglanej chyba też
zdrowe :D ?!.
·
3-4
kiełbaski białe
·
Połowa
dużej papryki czerwonej
·
1 duży pomidor
lub 2 średniej wielkości
·
Ser żółty
tarty 20 dag
·
Połowa
dużej cebuli
·
Przyprawy
suszone: u nas było to: oregano, zioła prowansalskie, curry, papryka czerwona i
szczypta chilli
·
Oliwa
Sos pomidorowy:
·
Puszka
pomidorów w całości
·
1-2
kromki ciemnego pieczywa
·
Sól,
pieprz
·
Troszkę
startego żółtego sera
·
Trochę
ketchupu
P.S My robiliśmy to w dość małym naczyniu żaroodpornym, ale to z powodu, że nie wiedzieliśmy, co nam wyjdzie po połączeniu takich składników. Składniki podane powyżej są na naczynie żaroodporne oczywiście większe.
P.S My robiliśmy to w dość małym naczyniu żaroodpornym, ale to z powodu, że nie wiedzieliśmy, co nam wyjdzie po połączeniu takich składników. Składniki podane powyżej są na naczynie żaroodporne oczywiście większe.
Kaszę jaglaną wsypujemy
do garnka i zalewamy 3 szklankami wody. Gdy zacznie się gotować, czekamy około
3-4 minuty, po czym owijamy garnek w ręcznik i dajemy pod poduszki do łóżka :D
metodą naszych babć na 40-45 minut. Wtedy powinna stać się sypka. Cebulę kroimy
drobno, a kiełbaski w talarki o grubości ok. 0.5 cm. Przesmażamy wszystko na
dobrze rozgrzanej patelni od 3 do 5 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a
pomidory w plastry. Pomidory z puszki wrzucamy do wysokiego naczynia dodajemy
pokruszone kromki, starty żółty ser wszystko blendując. Doprawiamy solą i
pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą(lub masłem). Gdy minie 40
minut wyciągamy naszą kaszę i układamy jej warstwę na dnie naczynia o grubości
mniej więcej 1 cm. Następnie polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem.
Rozprowadzamy po naczyniu kiełbasę z cebulą, a w następnej kolejności posypujemy
startym serem. Można teraz przyprawić ulubionymi przyprawami np. oregano, curry
itd. Teraz w naczyniu lądują pomidory wraz z papryką czerwoną, po czym dodajemy
kolejną warstwę kaszy jaglanej i niestety my musieliśmy na tym etapie zakończyć
nasza „układankę” i wszystko polać sosem, ponieważ mieliśmy za małe i za niskie
naczynie do zapiekania :) Ale wy jak
najbardziej dalej możecie działać :D. A tak to zapiekankę wkładamy do
piekarnika ustawionego na 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie odkrywamy
naczynie i posypujemy resztą startego żółtego sera, wkładając jeszcze na jakieś
3-4 minuty, żeby ser ładnie się rozpuścił po całości ;).
Smacznego !! Jak widać nawet kaszę jaglaną i białą kiełbasę da się połączyć w przepyszne danie :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz