Kolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej w naszym wykonaniu. Tym razem przyszedł czas na gołąbeczki :P. Czy ta potrawa jest zdrowa ? Chyba nie do końca. Gołąbek nie zawsze musi być z ryżem, prawda ?:D
·
Pół
kapusty włoskiej
·
1
szklanka kaszy jaglanej
·
Przecier
pomidorowy
·
1 kostka rosołowa
z kury lub połowa
·
15-20 dag
pieczarek
·
Oliwa
·
Sól
pieprz
·
Przyprawy
wedle gustu: my użyliśmy suszonego tymianku i chilli
Kapustę wkładamy
do garnka i zalewamy wrzątkiem, zostawiając ją tam pod przykryciem na jakieś 30
minut. Kaszę jaglaną gotujemy tak jak na opakowaniu lub po naszemu :P (sposób
przygotowania na sypko kaszy, opisaliśmy wcześniej w innym przepisie). Pierś
mielimy w maszynce albo w malakserze. Naszym zdaniem lepiej w maszynce do
mięsa. Pieczarki czyścimy, obieramy i obgotowujemy chwilę. Następnie siekamy je
bardzo drobno. Nasz farsz, czyli: kaszę jaglaną, piersi oraz pieczarki
wyrabiamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami. Zawijamy w
liście kapusty(oczywiście w każdy z osobna :P ). Tak przygotowane gołąbki
wkładamy do garnka z rozgrzaną oliwą(Warto na dno ułożyć 1-2 liście kapusty co
nie pozwoli, aby nasze gołąbki się przypaliły. Następnie dodajemy przecier
mniej więcej 3 łyżki, oraz rosołek rozrobiony w około 300 ml gorącej wody.
Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz