Składniki na
biszkopt:
·
3 jajka
·
¾
szklanki cukru
·
3 łyżki
mąki pszennej
·
3 łyżki
mąki ziemniaczanej
·
2 łyżki
wody
·
Ewentualnie
mała płaska
łyżeczka proszku
do pieczenia
Składniki na
resztę:
·
1
galaretka żurawinowa
·
Mały
słoiczek dżemu żurawinowego
·
Cukier
puder opcjonalnie
Na początku oddzielamy żółtka od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Następnie
miksując, należy powoli dodawać po jednym żółtku. W miseczce mieszamy obie
mąki(można dodać proszku, my go nie dodawaliśmy), ale warto przesiać mąki,
wtedy będą pulchne i unikniemy grudek. Dodajemy porcjami do masy jajecznej,
delikatnie mieszając łyżką. W międzyczasie dodajemy wodę. Łączymy wszystkie
składniki. Gotowe ciasto przekładamy do formy (tym razem
była to forma keksowa) i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w
temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w
nagrzanym piekarniku). Po upłynięciu czasu sprawdzamy wykałaczką czy jest już
gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz