piątek, 18 kwietnia 2014

„Keks Biszkoptowy” z dżemem i galaretką żurawinową




Składniki na biszkopt:
·         3 jajka
·         ¾ szklanki cukru
·         3 łyżki mąki pszennej
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki wody
·         Ewentualnie mała płaska
            łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na resztę:
·         1 galaretka żurawinowa
·         Mały słoiczek dżemu żurawinowego
·         Cukier puder opcjonalnie

Na początku oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Następnie miksując, należy powoli dodawać po jednym żółtku. W miseczce mieszamy obie mąki(można dodać proszku, my go nie dodawaliśmy), ale warto przesiać mąki, wtedy będą pulchne i unikniemy grudek. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. W międzyczasie dodajemy wodę. Łączymy wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do formy (tym razem była to forma keksowa) i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Po upłynięciu czasu sprawdzamy wykałaczką czy jest już gotowy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz