czwartek, 24 kwietnia 2014

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem z kurczaka

Kolejny przepis z użyciem kaszy jaglanej w naszym wykonaniu. Tym razem przyszedł czas na gołąbeczki :P. Czy ta potrawa jest zdrowa ? Chyba nie do końca. Gołąbek nie zawsze musi być z ryżem, prawda ?:D


·         Pół kapusty włoskiej
·         1 pieś z kurczaka(podwójna)
·         1 szklanka kaszy jaglanej
·         Przecier pomidorowy
·         1 kostka rosołowa z kury lub połowa
·         15-20 dag pieczarek
·         Oliwa
·         Sól pieprz
·         Przyprawy wedle gustu: my użyliśmy suszonego tymianku i chilli


Kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, zostawiając ją tam pod przykryciem na jakieś 30 minut. Kaszę jaglaną gotujemy tak jak na opakowaniu lub po naszemu :P (sposób przygotowania na sypko kaszy, opisaliśmy wcześniej w innym przepisie). Pierś mielimy w maszynce albo w malakserze. Naszym zdaniem lepiej w maszynce do mięsa. Pieczarki czyścimy, obieramy i obgotowujemy chwilę. Następnie siekamy je bardzo drobno. Nasz farsz, czyli: kaszę jaglaną, piersi oraz pieczarki wyrabiamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami. Zawijamy w liście kapusty(oczywiście w każdy z osobna :P ). Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka z rozgrzaną oliwą(Warto na dno ułożyć 1-2 liście kapusty co nie pozwoli, aby nasze gołąbki się przypaliły. Następnie dodajemy przecier mniej więcej 3 łyżki, oraz rosołek rozrobiony w około 300 ml gorącej wody. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż kapusta będzie miękka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz