Wiadomo, że już po świętach... ale przepis na tę zupę jest uniwersalny, nie tylko na Wielkanoc :)
Składniki:
·
4-5
ziarenek ziela angielskiego
·
2-3
liście laurowe
·
30-40 dag
boczku wędzonego (lub jakiejkolwiek wędzonki)
·
2-3
kiełbasy wędzone oraz białe w podobnej ilości
·
4
ugotowane na twardo jajka
·
Sól,
pieprz
·
Przyprawy
wedle gustu
·
Chrzan w
słoiczku (u nas był to świeży chrzan)
·
3 łyżki
śmietany 18%
·
Kromki
chleba na grzanki
Do garnka wlewamy
wodę, po kolei dodając ziele angielskie, liść laurowy oraz wędzonkę i
zagotowujemy. Następnie wrzucamy kiełbasę wędzoną oraz przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem (oraz ulubionymi przyprawami). Gotujemy jeszcze ok. 10 min na
wolnym ogniu, aby wywar przeszedł aromatem kiełbasy. Stopniowo dodajemy chrzan
(wedle własnego smaku). Na końcu
zaprawiamy zupę śmietaną. Do drugiego garnka wrzucamy białą kiełbasę i chwilę
parzymy we wrzątku. Wyciągamy i kroimy ją w grubsze plastry. Chleb kroimy w
kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Na dnie talerza układamy białą kiełbasę
oraz pokrojone jajko i wszystko zalewamy zupą. Na górze układamy grzanki i
posypujemy rzeżuchą do dekoracji.
Jadłam chrzanową w nieco innej wersji, ta wydaje się być równie dobra ;)
OdpowiedzUsuńMoja Mama od zawsze taką gotowała na śniadanie Wielkanocne ;), ja dodałem oprócz białej jeszcze wędzoną:), ale słyszałem o różnych wersjach... ;)
OdpowiedzUsuń