czwartek, 3 kwietnia 2014

"Jabłkowe lizaki" w karmelu :)

Składniki
·         Jabłka 4 sztuki
·         Szklanka cukru
·         ¼ szklanki wody
·         Cytryna
·         Wykałaczki
·         Cynamon do dekoracji

Myjemy i obieramy jabłka, pozbywamy się szypułek a następnie dzielimy na ćwiartki. Zagotowujemy wodę w garneczku, wyciskamy do niego sok z połowy cytryny i słodzimy wszystko około 2-3 łyżeczkami cukru. Wrzucamy do środka nasze jabłka. Gotujemy je około 5-8 minut na wolnym ogniu. Na patelnię wsypujemy resztę cukru i czekamy aż się skarmelizuje (można dolać troszkę wody, aby był on bardziej płynny). Podczas procesu karmelizacji nie można niczym mieszać cukru!. Mieszamy tylko i wyłącznie potrząsając patelnią. Następnie nabijamy ćwiartki jabłek na wykałaczki i maczamy we wcześniej przygotowanym karmelu. Oczywiście jeszcze ciepłym. Jeśli zdarzy się tak, że karmel nam zastygnie, to wystarczy go podgrzać ponownie. Na koniec posypujemy cynamonem.


P.S Nie jest konieczne podawanie jabłek na wykałaczkach. Wszystko zależy od inwencji twórczej autora.

2 komentarze: