niedziela, 4 maja 2014

Baba kisielowa

Składniki:


      ·         6 jajek
·         1 margaryna lub masło
·         2 szklanki cukru
·         1 szklanka mleka
·         1 szklanka mąki pszennej
·         2 szklanki mąki ziemniaczanej
·         1 mały proszek do pieczenia
·         4 kisiele (smak dowolny my daliśmy 
      truskawkowe)
 





Przygotowanie:  W pierwszej misce mieszamy suche składniki takie jak: dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kisiele (Mąki najlepiej przesiać, baba będzie wtedy bardziej pulchna). Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy w drugiej misce z cukrem oraz margaryną lub masłem. Następnie dodajemy mleko i dalej chwile mieszamy.  Ubijamy pianę z białek, które nam pozostały. Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednolitą masę delikatnie mieszając. Przelewamy do dwóch małych foremek bądź jednej dużej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 30min. Tak przygotowaną Babę, można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz