Z
przepysznym serem Mozzarella
Składniki:
·
0.5 kg ugotowanych ziemniaków
·
Mąka ziemniaczana ok. 4 duże łyżki
·
1 jajko
·
Olej
·
Sól, pieprz
·
Kurkuma
Ugotowane ziemniaki odstawić
do wystygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę(można również przepuścić przez
maszynkę do mięsa). Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do miski i dzielimy na
4 części. Wyciągamy jedną część, wsypując do wolnego miejsca po niej mąkę
ziemniaczaną(taką ilość, aby zrównała się z ilością ziemniaków w misce) oraz
wbijamy jajko. Nie będę owijał w bawełnę… podobnie procedurę wykonujemy robiąc
kluski śląskie :P. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto ziemniaczane
wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić nam ładnie od dłoni. Z tak
przygotowanego ciasta wyrabiamy kuleczki, wkładając do środka każdej z nich po
kawałeczku mozzarelli (starajcie się nie formować zbyt małych kulek, mozzarella
może wtedy wypłynąć, a powinna być ona po przekrojeniu w środku jeszcze
„ciągnąca”). Do miseczki wsypcie 1-2 łyżki kurkumy i każdą z wcześniej przygotowanych
kulek przed samym smażeniem obtoczcie w w/w przyprawie, co pozwoli nabrać im
złotego koloru na koniec. Pamiętajcie o tym, aby wszystkie kuleczki smażyć w
głębokim oleju(do momentu zrumienienia). Albo po prostu, co chwile przewracać
każdą z osobna. Ja osobiście preferuję pierwszą opcje, bo nie ukrywam jest
łatwiejsza i szybsza :P. Czas smażenia całej potrawy, jest dość krótki, a to
dlatego, że ziemniaki wcześniej zostały ugotowane, więc nie potrzebują już tak
długiej obróbki termicznej. Jak również ser nie może wypłynąć, bo danie straci
swój efekt i smak. Moim zdaniem danie to najlepiej smakuje z dobrej marki
ketchupem !.
SMACZNEGO!
Z serem żółtym
Składniki:
·
0.5 kg ugotowanych ziemniaków
·
Mąka ziemniaczana ok. 4 duże łyżki
·
1 jajko
·
Olej
·
Sól, pieprz
·
Suszone: zioła prowansalskie, bazylia, tymianek
(ok. 1 łyżeczki każdych z nich)
·
1-2 łyżki oleju
Ciasto
wyrabiamy identycznie jak przy „kuleczkach z mozzarellą”. Pierwszą innowacją,
co do poprzedniego przepisu jest inny rodzaj sera. Tutaj do środka podczas
formowania kuleczek wkładamy kawałeczki zwykłego żółtego sera. Nie obtaczamy ich w kurkumie(chodź też
możemy), ale w „mixie przypraw”. A mianowicie do miski wsypujemy 1 łyżeczkę
suszonych: ziół prowansalskich, bazylii oraz tymianku. Dodajemy trochę oleju,
aby zioła bez problemu przykleiły się do naszych uformowanych kuleczek, a
następnie smażymy je na głębokim oleju. Pamiętajcie! zbyt długi czas smażenia,
bądź zrobienie zbyt małych kuleczek może doprowadzić do tego, że nasz ser
wypłynie na zewnątrz. Czas smażenia na głębokim oleju to dosłownie chwila,
inaczej ma się sprawa na patelni. Najlepiej smakują z dipem czosnkowym lub
czosnkowo-koperkowym.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz