czwartek, 27 marca 2014

„Kuleczki ziemniaczane” podane na 2 sposoby…


Z przepysznym serem Mozzarella

Składniki:
·         0.5 kg ugotowanych ziemniaków
·         Mąka ziemniaczana ok. 4 duże łyżki
·         1 jajko
·         Olej
·         Sól, pieprz
·         Kurkuma

Ugotowane ziemniaki odstawić do wystygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę(można również przepuścić przez maszynkę do mięsa). Tak przygotowane ziemniaki wrzucamy do miski i dzielimy na 4 części. Wyciągamy jedną część, wsypując do wolnego miejsca po niej mąkę ziemniaczaną(taką ilość, aby zrównała się z ilością ziemniaków w misce) oraz wbijamy jajko. Nie będę owijał w bawełnę… podobnie procedurę wykonujemy robiąc kluski śląskie :P. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto ziemniaczane wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić nam ładnie od dłoni. Z tak przygotowanego ciasta wyrabiamy kuleczki, wkładając do środka każdej z nich po kawałeczku mozzarelli (starajcie się nie formować zbyt małych kulek, mozzarella może wtedy wypłynąć, a powinna być ona po przekrojeniu w środku jeszcze „ciągnąca”). Do miseczki wsypcie 1-2 łyżki kurkumy i każdą z wcześniej przygotowanych kulek przed samym smażeniem obtoczcie w w/w przyprawie, co pozwoli nabrać im złotego koloru na koniec. Pamiętajcie o tym, aby wszystkie kuleczki smażyć w głębokim oleju(do momentu zrumienienia). Albo po prostu, co chwile przewracać każdą z osobna. Ja osobiście preferuję pierwszą opcje, bo nie ukrywam jest łatwiejsza i szybsza :P. Czas smażenia całej potrawy, jest dość krótki, a to dlatego, że ziemniaki wcześniej zostały ugotowane, więc nie potrzebują już tak długiej obróbki termicznej. Jak również ser nie może wypłynąć, bo danie straci swój efekt i smak. Moim zdaniem danie to najlepiej smakuje z dobrej marki ketchupem !.

                                                                      SMACZNEGO!



Z serem żółtym

Składniki:
·         0.5 kg ugotowanych ziemniaków
·         Mąka ziemniaczana ok. 4 duże łyżki
·         1 jajko
·         Olej
·         Sól, pieprz
·         Suszone: zioła prowansalskie, bazylia, tymianek (ok. 1 łyżeczki każdych z nich)
·         1-2 łyżki oleju

Ciasto wyrabiamy identycznie jak przy „kuleczkach z mozzarellą”. Pierwszą innowacją, co do poprzedniego przepisu jest inny rodzaj sera. Tutaj do środka podczas formowania kuleczek wkładamy kawałeczki zwykłego żółtego sera. Nie obtaczamy ich w kurkumie(chodź też możemy), ale w „mixie przypraw”. A mianowicie do miski wsypujemy 1 łyżeczkę suszonych: ziół prowansalskich, bazylii oraz tymianku. Dodajemy trochę oleju, aby zioła bez problemu przykleiły się do naszych uformowanych kuleczek, a następnie smażymy je na głębokim oleju. Pamiętajcie! zbyt długi czas smażenia, bądź zrobienie zbyt małych kuleczek może doprowadzić do tego, że nasz ser wypłynie na zewnątrz. Czas smażenia na głębokim oleju to dosłownie chwila, inaczej ma się sprawa na patelni. Najlepiej smakują z dipem czosnkowym lub czosnkowo-koperkowym.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz