Cześć! Właśnie
wróciłem z I edycji festiwalu kulinarnego „Zasmakuj w Sosnowcu”. Relację, swoje
odczucia i zdjęcia postaram się zamieścić jutro, a teraz coś na osłodę… a
mianowicie, przepis na racuszki z owocami. Przyznam się, że inspiracji nabrałem
na jednym ze stoisk na festiwalu :)
Składniki:
· Ok. 2 szklanki mąki pszennej
·
2 jajka
·
Łyżeczka proszku do pieczenia
·
2 łyżeczki cukru waniliowego
·
1 mały jogurt naturalny
·
1 banan, pół dużego jabłka
oraz dużych truskawek
·
Cukier kryształ do smaku
·
Skórka z cytryny dla aromatu
·
Olej do smażenia
·
Tabliczka gorzkiej czekolady
i cukier puder do dekoracji
Rozdzielamy żółtka od białek.
Następnie rozcieramy żółtka z cukrem waniliowym, dodajemy wcześniej przesianą
mąkę oraz jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę
i powoli łączymy z przygotowanym ciastem. Na końcu dosypujemy proszek do
pieczenia oraz cukier( wedle gustu).
Owoce:
- banana kroimy w plasterki, po czym rozdrabniamy
widelcem
-jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach
- truskawki kroimy w małe kostki.
Ciasto dzielimy na 3 części (każde do oddzielnej miski),
tak, aby powstały 3 rodzaje racuchów (z jabłkiem, bananem oraz truskawkami).
Smażymy formując małe placuszki, do zarumienienia, z każdej strony. Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na końcu, nasz deser polewamy wcześniej
przygotowaną czekoladą i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz