·
1 kostka margaryny lub masła
·
1 szklanka cukru
·
3 łyżki kakao
·
Cukier waniliowy
·
5 łyżek wody
·
2 kostki sera białego
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
8 jajek
·
1,5 szklanki mąki
·
2-3 łyżeczki dżemu żurawinowego
Masa ciemna: Margarynę(albo masło), szklankę cukru, 3 łyżki
kakao, cukier waniliowy oraz 5 łyżek wody rozpuszczamy i gotujemy około 3
minuty mieszając, aby nam się nie przypaliło. Po ugotowaniu odlewamy pół szklanki
tej masy, a resztę zostawiamy do wystygnięcia(przyda się:P). Do przestudzonej
masy dodajemy po kolei 4 źółtka (białka zostawiamy, przydadzą nam się potem),
półtorej szklanki mąki wymieszanej z dwoma łyżeczkami proszku i wszystko
miksujemy na jednolitą masę. Z pozostałych 4 białek ubijamy pianę i powoli łączymy
z masą.
Masa serowa: 2 kostki sera białego mielimy lub
przeciskamy przez praskę (do sera można dodać 2-3 łyżki cukru pudru). Dodajemy
4 żółtka i miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy ubite białka z 4
jajek. Wszystko jeszcze dokładnie mieszamy.
Na wyłożoną pergaminem blaszkę wylewamy masę ciemną a potem serową. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut(tzn u mnie trwa to tyle, ponieważ piekę na samym termoobiegu). Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone
(można wbić nóż do środka). Gdy ostygnie polewamy je polewą, którą
odlaliśmy wcześniej (to te pół szklanki:P).
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz