wtorek, 1 kwietnia 2014

Naleśnikowe sakwy szpinakowe


Cześć ! dzisiaj dodaję przepis na sakwy ze szpinakiem. Nie sakiewki:P gdyż troszkę za dużo wlało mi się ciasta na patelnie Ale ważne, że były pyszne Aaaa i wykałaczki nie są jadalne , lecz tylko wspomagały wszystko utrzymać :P bo szczypiorek nie dał rady i odpuścił... PS. Komentarze mile widziane :)


Składniki na ciasto naleśnikowe:
·         1-2 szklanki mąki
·         1 jajko
·         Mleko
·         Pieprz
·         Sól
·         Kurkuma
·         2 łyżki oleju

Farsz:
·         Pół opakowania mrożonego szpinaku  ok. 300 g w kostkach
·         Kilka plastrów szynki
·         1-2 ząbki czosnku
·         1 ugotowane jajko na twardo
·         Szczypiorek
·         Trochę oliwy
·         Pieprz, sól do smaku
·         Szczypta kminu rzymskiego


Farsz: Jest tak banalnie prosty, że na pewno każdemu uda się go zrobić. Pasuje nie tylko do naleśników, lecz także do pierogów, makaronów, czy ciasta francuskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy szpinak(ja smażę go około 5-7 min). W między czasie możemy ugotować jajko na twardo. Kroimy czosnek dość drobno, dodajemy do szpinaku i smażymy jeszcze ok. 1 minuty. Kroimy szynkę w drobną kostkę wrzucamy do szpinaku, doprawiając go tym samym solą, pieprzem i szczyptą kminu rzymskiego. Ściągamy patelnię z ognia i dajemy wszystkiemu przestygnąć.

Ciasto: Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko oraz dolewamy odpowiednią ilość mleka (tak, aby konsystencja ciasta nie była zbyt gęsta). Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz 1-2 łyżki oleju. Wszystko miksujemy lub jak to było w moim przypadku używamy zwykłej łyżki. Odstawiamy ciasto na około 30 min. Po tym czasie dodajemy kurkumy, aby nasze ciasto nabrało żółtego koloru. Ja akurat o niej zapomniałem L. Ale naprawdę daje ona swój efekt końcowy naleśnikowi! Naleśniki smażymy z jednej i drugiej strony do czasu, aż nabiorą złotego koloru. Czas smażenia jest zależny od grubości naleśnika, do sakiewek oczywiście najlepsze są takie dość cienkie.

Na nasze naleśniki nakładamy w sam środek szpinakowy farsz. Następnie zawijamy krawędzi naleśników do góry, tak, aby powstały sakiewki(w moim przypadku sakwy :P). Wszystko wiążemy dla efektu wizualnego szczypiorkiem(ja niestety musiałem posiłkować się wykałaczkami, gdyż ciężko o tej porze roku i na dodatek w niedziele L dostać ładny szczypiorek).  



SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz