Dzisiaj wrzucamy przepis na ciasto dość powszechne i wszystkim znane, ale w naszym wykonaniu może konkurować nawet z "Frozen Haute Chocolate" :D
Składniki:
1 margaryna
· Pół szklanki mleka lub wody
· 4 łyżki kakao
· 4 jaja
· 2 szklanki mąki
· Łyżka proszku do pieczenia
· 30 dag orzechów włoskich
· Konfitura śliwkowa/ dżem
|
||
Składniki takie jak: mleko, margaryna, cukier oraz kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka, 3-4 łyżki konfitury oraz utarte orzechy (ja skorzystałem z moździerza). Wszystko wymieszać. Po czym delikatnie dodawać ubitą pianę z białek. Można jeszcze dodać troszkę konfitury(wedle gustu), co sprawi, że ciasto, nie będzie w środku suche, tylko z lekką nutą śliwki. Przełożyć ciasto do posypanej bułką tartą blaszki, posypujemy orzechami i pieczemy w temperaturze około 180 stopni C przez mniej więcej 40 minut (u mnie była to opcja z termoobiegiem). Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową, którą wcześniej odlaliśmy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz