Bohaterem głównym dzisiejszego dania jest kasza jaglana, która ma wiele właściwości zdrowotnych, a do tego jest uniwersalnym składnikiem w kuchni. Można ją podawać na słodko (jak w moim przepisie) i na słono. Deser ten naprawdę nie wymaga kulinarnych umiejętności szefa kuchni :D
Składniki:
·
2
opakowania po 200 g kaszy jaglanej
·
Mus jabłkowy
·
4-5
łyżeczek cukru kryształ
Kaszę jaglaną gotujemy tak jak podane jest na opakowaniu. Ogólnie chodzi o to, żeby była sypka. Czekamy aż przestygnie. Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie układamy warstwę kaszy i posypujemy cukrem, następnie warstwę musu jabłkowego i tak na przemian. Ważne jest, aby na górnej warstwie znalazła się kasza. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni), około 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż przestygnie tak, aby łatwo było ją wyjąć w całości.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz