niedziela, 6 kwietnia 2014

Omlet zapiekany

Składniki:
·         3-4 jajka
·         3-4 łyżki mąki pszennej
·         Pół szklanki mleka
·         1 białko
·         5 plasterków szynki
·         Ser żółty tarty
·         Pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
·         Pieczarki 5-6 sztuk
·         2 małe rzodkiewki
·         Połowa małego pomidora pokrojonego w kostkę
·         1 duża cebula
·         Bazylia, oregano, tymianek
·         Sól, pieprz 
·         Oliwa
·         Szczypta proszku do pieczenia
  

Do miski wbijamy jajka tak, aby z jednego pozostało nam białko do ubicia piany. Następnie przesiewamy do tej samej miski mąkę oraz dolewamy odpowiednią ilość mleka. Konsystencja powinna być gęstej śmietany. Ubijamy białko, które również łączymy z jajkami, dosypując proszek do pieczenia (ale nie zawsze jest konieczny). Następnie kroimy cebulę, pieczarki oraz szynkę w kostkę i wszystko przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodajemy pomidora, paprykę i rzodkiewki pokrojone w kostkę oraz przesmażone wcześniej pieczarki, szynkę i cebulę. Omleta przelewamy do formy na tarte(wcześniej wysmarowaną oliwą). Doprawiamy ziołami, które lubimy. Ja użyłem ziół suszonych, ale oczywiście lepsze są świeże:P. Wkładamy do piekarnika na około 15-20 min na 170-180 stopni u mnie była to opcja termoobiegu. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy startym żółtym serem. 

Wybaczcie,że tak nie zbyt podane... ale już byłem mega głodny ! :D 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz