Składniki:
·
3-4 jajka
·
Pół szklanki mleka
·
1 białko
·
5 plasterków szynki
·
Ser żółty tarty
·
Pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
·
Pieczarki 5-6 sztuk
·
2 małe rzodkiewki
·
Połowa małego pomidora pokrojonego w kostkę
·
1 duża cebula
·
Bazylia, oregano, tymianek
·
Sól, pieprz
·
Oliwa
·
Szczypta proszku do pieczenia
Do miski wbijamy jajka tak,
aby z jednego pozostało nam białko do ubicia piany. Następnie przesiewamy do
tej samej miski mąkę oraz dolewamy odpowiednią ilość mleka. Konsystencja
powinna być gęstej śmietany. Ubijamy białko, które również łączymy z jajkami,
dosypując proszek do pieczenia (ale nie zawsze jest konieczny). Następnie
kroimy cebulę, pieczarki oraz szynkę w kostkę i wszystko przesmażamy na
rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do masy
jajecznej dodajemy pomidora, paprykę i rzodkiewki pokrojone w kostkę oraz
przesmażone wcześniej pieczarki, szynkę i cebulę. Omleta przelewamy do formy na
tarte(wcześniej wysmarowaną oliwą). Doprawiamy ziołami, które lubimy. Ja użyłem
ziół suszonych, ale oczywiście lepsze są świeże:P. Wkładamy do piekarnika na
około 15-20 min na 170-180 stopni u mnie była to opcja termoobiegu. Po
wyciągnięciu z piekarnika posypujemy startym żółtym serem.
Wybaczcie,że tak nie zbyt podane... ale już byłem mega głodny ! :D
Wybaczcie,że tak nie zbyt podane... ale już byłem mega głodny ! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz